В Пловдив ще бъде отбелязан  Денят на Ашурето“ на 28 юли, от

...
В Пловдив ще бъде отбелязан  Денят на Ашурето“ на 28 юли, от
Коментари Харесай

Ашуре и шербет ще съберат мюсюлмани и християни в центъра на Пловдив

В Пловдив ще бъде отбелязан  „ Денят на Ашурето “ на 28 юли, от 12.30 часа пред Джумая джамия.
Прочетете още
„ Денят Ашуре “ е празник, който се празнува по мюсюлманския календар, само че води своя произход от всички авраамични религии. Празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Според традицията на този ден мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, без значение дали са християни или мюсюлмани. Ашурето е десерт от сварена и подсладена със захар пшеница, царевица, стафиди, орехи и други сухи артикули, съгласно мястото и традицията на обществото. Отбелязването на Деня Ашуре е мотив за сближение на цялото човечество и се смята за обща полезност на всички съществени религии.

Организаторите насочат покана към пловдивчани да се включат в празника, който ще стартира с малко одобрение и разяснение за смисъла на посланията на “Денят Ашуре ” за мир, взаимност, съгласие, съчувствие, приемливост. Освен раздаването на ашуре пред Джумая джамия, младежи в обичайни турски носии ще почерпят гостите и с турски шербет, а по-късно ще има обред - сема, отдаден на празника, който ще бъде изпълнен от единствения дервиш в България –  пловдивчанинът Васил Тосев.

За празника " Денят на Ашурето " има няколко предания. Едното свързва празника със смисъла на думата „ Ашуре “, която произлиза от наименованието на арабското число „ ашера “ и значи „ 10 “. И тъй като този празник се чества на десетия ден от месец Мухаррем по ислямското летоброене – Хиджра е бил наименуван – „ Ашуре “ или „ денят Ашуре “. Второто поверие е обвързвано с Ноевия ковчег, където избавилите се от потопа намерили 10 типа храни и с тях приготвили това сладко, което, поради броя на съставките, нарекли ашуре.  

„ Денят Ашуре “ символизира позитивността, щастието, благодатта и по тази причина от Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство в Пловдив пожелават на всички здраве, благополучие и благодат.

„ Денят Ашуре “ 2023 година се реализира с поддръжката на Община Пловдив като част от Културния календар на града, в частта за поддръжка на празниците на етническите общности в Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР